sa studiezi in starinnatate

Sa studiezi in strainatate? Motive – I

sa studiezi in starinnatate
sa studiezi in starinnatate

Vrei sa studiezi in strainatate? Nu mai e mult si incepe scoala. Cele mai multe universitati incep cursurile la 1 octombrie. Daca ai ratat anul asta, poti sa te gandesti mai bine pentru anul urmator. Totusi ia in calcul ca exista si universitati care accepta studenti si pe ultima suta de metri. Iar daca vrei un master sau alte cursuri postuniversitare, mai ai timp pentru ca unele incep in februarie.

Sa studiezi în străinătate este o experiență incontestabila care in cele mai multe cazuri, produce schimbari majore in viata studentilor (indiferent de varsta 🙂 ). Se deschid noi moduri de gandire, de viata, intelegerea si toleranta devin parte a comportamentului si alte chestii importante pe care o sa le gasiti in aceasta postare. Exista studii care arată că elevii care studiază în străinătate au performante mai bune, au mai multă încredere iar rata de absolvire este mai mare decât cea a studenților care nu studiază în străinătate. Mulți studenti  evita sa studieze in strainatate din teama de necunoscut cat si datorita costurilor. Am sa incerc in cele ce urmeaza sa elimin acesti factori pe care eu ii consider cei mai importanti 🙂 :

Acum am sa va dau si motivele pentru care sa studiati in strainaate sau sa va indrumati copiii sa o faca. Ordinea in care le pun nu inseamna importanta lor. Eu va dau doar niste motive, verificate si documentate, iar importanta o da fiecare in functie de prioritatile pe care le are.

Motive sa studiezi in strainatate

  1. Calitatea educatiei

In momentul in care iei hotararea sa studiezi in strainatate, este indicat ca inainte de toate sa faci un pic de cercetare si sa vezi ce universitati sau colegii sunt mai potrivite pentru tine. De asemenea, de vazut si orasul in care se afla acestea, astfel incat sa alegeti totul cat mai apropiat de ceea ce va doriti. Va trebui sa cantariti bine avantajele si dezavantajele pe care vi le ofera fiecare optiune in parte si sa hotarati. Ideea este ca puteti alege dintr-o multitudine de variante, de la cele clasice, uzuale la cele mai nastrusnice idei la care poate nici nu v-ati gandit vreodata. Ca sa va dau un exemplu extrem, puteti studia design de yacht-uri 🙂 la Solent University Southampton. Astfel avem acces la ceea ce ne dorim si posibilitatea de a alege cea mai buna calitate a educatiei. Incercati sa alegeti universitati de top, dar asta nu inseamna Oxford sau Cambridge. Universitatile se clasifica si ele in functie de anumite criterii. Mie cel mai important mi se pare acela care spune c o universitate se bazeaza mai mult pe practica sau pe cercetare. Nu face lucrul asta in graba, nu te lua dupa ureche sau dupa ce spun unii si altii, asculta-le parerile, dar fa-ti propria cercetare pentru ca tu stii cel mai bine ce a mai potrivit pentru tine. Optiunile sunt multiple, iar calitatea educatiei si a vietii tale de dupa vor fi influentate de alegerea ta. In orice caz, studiind in strainatate vei avea sansa de a studia ceea ce-ti doresti la o universitate internationala si de a studia exact ceea ce-i trebuie pentru meseria pe care ti-ai ales-o, fara tot felul de balarii suplimentare, inutile de multe ori. Veti studia pe domeniul respectiv tot ceea ce se poat studia, din toate perspectivele.

2. Descoperirea lumii

Da, asta inseamna sa studiezi in strainatate. Sa ai acces, sa experimentezi o tara noua, cu o alta cultura, obiceiuri, activitati. Vezi locuri noi, nu numai acolo unde studiezi, ci si imediatata vecinatate, cat si tarile apropiate de aceasta. Daca studiezi in Anglia, poti vedea tot ce inseamna Marea Britanie, respectiv Scotia, Tara Galilor, Irlanda. Plus se ajunge usor in Republica Irlanda, Franta  e aproape, chiar Belgia. variantele sunt multiple, numai sa ai dorinta sa explatezi la maxim beneficiile pe care le ai studiind intr-o alta tara. Plus ca ai si o serie de beneficii ca student: reduceri la orice fel de transport, cazari pentru studenti si multe alte beneficii in toata lumea.

3. Aprofundarea unei limbi straine

Nu putini vorbesc de la bine spre foarte bine engleza. Totusi, cand ajungi in Anglia la studii, constati ca engleza ta, cu toate ca este buna si te descurci in orice problema, nu este nici pe departe engleza englezilor. Nu ca ar fi diferita. Dar accentul lor, oricat de talentat esti la limbi straine, nu il vei aprofunda decat traind printre ei si integrandu-te in spatiul lor. Este o oportuitate majora sa traiesti printre ei si sa le deprinzi micile trucuri pe care le au in a vorbi. Iti va fi de mare folos in viitor. Pe de alta parte, daca exista si o alta limba (de exemplu galeza in Tara Galilor) poti invata cate ceva si din acea limba. Asta te va ajuta sa te integrezi mai usor si sa fii apreciat si pentru asta. Pe de alta parte, universitatile ofera cursuri de limbi straine, astfel incat educatia sa fie completa. In orice caz, practica lingvistica considerabila de zi de zi va va face sa aprofundati atat de bine limba incat la un moment dat veti avea atisfactia ca vorbiti ca un nativ al acelei tari, lucru extrem de greu de realizat in alte conditii.

Am sa ma opresc aici si am sa revin in postarea urmatoare cu alte avantaje si motive pentru a va determina sa luati in considerare sa studiati afara. Am sa va spun despre oportunitatile pe care le puteti avea in cariera, despre descoperirea a noi hobby-uri si atractii la care poate nici nu v-ati gandit pana acum, despre personal development, despre prietenii pe care puteti sa-i aveti in toata lumea si multe altele. Pana la urma este o uriasa experienta de viata pe care sigur nu vreti sa o ratati 🙂

Mai puteti citi pe acesta tema:”Orice poate sa studieze in Anglia” partea I si partea a II-a, “Student la 50 de ani!, “Cat costa viata de student in UK” – mancarea, cazarea, transportul.

Ne vedem curand 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.