cat va costa viata de student in UK – cazarea

cazare studentiam ramas datoare cu costul cazarii. nu prea reusesc sa scriu constant, dar am tot avut de lucru. stiu, scuze se gasesc intotdeauna. trebuie totusi sa am timp si sa nu ma gandesc ca las altceva si scriu aici ca nu am stare si nu iese bine.

dar sa revenim. cazarea poate fi mai scumpa sau mai ieftina, dar una peste alta, pentru veniturile romanilor, este scumpa. variaza intre 200 (minim) si 600 GBP (nu ne bagam la mai mult ca deja e concediu, nu studii). daca bugetul nu-ti permite, la 200 GBP, poti gasi o casa cu mai multe dormitoare, pe care s-o inchiriezi cu mai multi colegi. e adevarat ca in primul an cand ajungi aici nu prea ai prieteni, dar gasesti locuri in astfel de case. inconvenientul este ca nu stii cu cine nimeresti, daca sunt cat de cat curati si nu foarte scandalagii. pe de alta parte, problema este ca la 3 -4 dormitoare este o baie (in cel mai fericit caz, dusul separat si WC-ul separat), iar la 5 -6 dormitoare 2 bai. si deja daca sunteti 6, pe doua bai e cam neplacut. casele sunt mixte, iar daca mai nimeresti cu doua tipe care ocupa baia mai mult decat e permis (cand se locuieste la comun) deja e o problema. mai e problema curateniei in bai si bucatarie. daca sunt imputiti, va mananca gandacii. pe de alta parte, daca toti sunt cat de cat ok, poate fi folositor si distractiv. folositor pentru ca mai poti intreba la teme sau ce iti mai trebuie pe la scoala daca nu stii bine ce ai de facut, daca ramai fara zahar (sau mai stiu eu ce altceva), ai de unde imprumuta, puteti gati si manca la comun, aveti tot timpul pe cineva cu care sa socilizati, sa incingeti petreceri ad-hoc sau doar sa beti o bere (eu nu beau bere, dar pot sta la un pahar de vorba si cu apa). mai aveti avantajul ca puteti share-ui internetul, nu veti plati abonament intreg singur, ci unul singur pe casa. abonamentul la internet este aproximativ 20 GBP / luna, deci maxim 5 GBP / luna daca impartiti cu colegii (http://store.virginmedia.com/broadband.html).

mai exista varianta sa stati singur. va costa de la 400 – 600 GBP / luna. foarte scump pntru un student, tinand cont ca, cel putin la inceput, nu are decat veniturile de acasa. la banii astia puteti lua un studio (garsoniera cu o chicineta de obicei, baie si o camera in care aveti tot, birou, living, dormitor) sau one bedroom flat (apartament semidecomandat cu 2 camere). aici de obicei living + bucatarie open space (2 in 1) + baie + dormitor.

o mare problema, casele pentru studenti nu sunt prea ingrijite si oricum, nu suficient de ingrijite pentru preturile care se cer.

eu am nimerit bine, intr-un apartament proaspat renovat, dar nu va inchipuiti cine stie ce lux, dar am tot ce-mi trebuie si sunt foarte multumita. am si niste vecini draguti cu care impart internetul (deci platesc doar 10 GBP / luna).  am mai constatat o chestie, noi, romanii, ne facem case cu nu stiu cate camere, bucatarii super utilate, bai, dar de fapt, un apartament cu doua camere e absolut suficient pentru o persoana singura. ca si la mancare, si la spatiu facem risipa, inutil, spre fericirea dezvoltatorilor si a agentiilor imobiliare. si cu hainele la fel, dressinguri intregi, burdusite cu haine din care nu purtam decat cateva in care ne simtim foarte bine, cand constat ca un sifonier mic si doua sertare imi sunt absolut suficiente.

dar sa revenim. aceste chirii nu includ aproape niciodata pretul internetului, dar pot include sau nu, celelalte utilitati: apa, gaz, electrica. in principiu, daca nu sunt incluse, acestea te pot costa intre 50 – 100 GBP / luna, in functie de anotimp si marimea apartamentului. lumina e comparabila cu cea din Romania, gazele si apa sunt mai scumpe, dar inca o data, daca imparti iesi mult mai ieftin.

daca vorbim de Londra, preturile la chirii sunt cam cu 50% mai mari (si la noi e la fel, alte chirii in provincie fata de Bucuresti).

pentru a inchiria ceva, cel mai bine e sa te uiti pentru orientare, pe un site. cele mai bune sunt: http://www.rightmove.co.uk/property-to-rent.html , http://www.primelocation.com/to-rent/ , pentru Cardiff, sau http://www.southwalesstudentpad.co.uk/Accommodation pentru campusuri. apoi iti notezi cate ceva, dupa care o iei la picior si bati agentiile si faci vizionari pana gasesti ce vrei. nu incercati sa faceti cine stie ce cautare, doar sa stiti exact ce vreti, pentru ca ceea ce gasiti pe site, a doua zi s-ar putea sa nu mai fie liber. cel mai bine spui la agentie ce vrei, cate camere, share sau nu, pe cat timp, in ce zona, distanta maxima de statia de tren, si bugetul. iar ei iti arata ce au. nu incercati altfel, pentru ca e pierdere de timp. eu am facut-o si in final, asta a fost varianta optima. nimic din ce alesesem eu de pe site nu era valabil.

dar pentru studentii tineri, cel mai bine e sa locuiasca in campus (scutesc banii de transport), sa stea la comun si sa share-uiasca tot ce se poate.

studenti la gatitse mai poate locui in camin. acestea sunt pe categorii: unele sunt camera (mai mare sau mai mica) + baie, iar bucataria pe hol, la comun 6 – 8 persoane; sau camera fara baie, bacataria si baia de la 4 la 16 persoane la comun (evident ca sunt mai multe WC-uri si mai multe dusuri). la camin, facturile de utilitati sunt incluse in pretul chiriei, iar chiria variaza intre 150 – 450 GBP / luna (in functie de conditii).

din studiile facute in UK, se pare ca cel putin in primul an, studentii ar trebui sa locuiasca in camin. au tot ce le trebuie, plus colegi de palier cu care pot socializa si nu mai trebuie sa-si bata capul cu facturi si alte chestii de genul asta. asta pentru ca sunt abia veniti si au multe lucruri cu care trebuie sa se acomodeze. si pot spune ca sunt de acord cu ei. pentru University of South Wales puteti folosi pentru cazare site-ul http://accommodation.southwales.ac.uk/students-studying-at-treforest/

si nu uitati, pentru orice informatii, studii, inscriere, cazare, transport, orice aveti nevoie, intotdeauna puteti gasi un sfat avizat la http://www.education-abroad.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.