asa cum v-am promis in partea I a postarii, revin cu alte cateva detalii interesante si care s-ar putea sa va ajute atunci cand studiati care va sunt optiunile si care dintre universitatile din Anglia vi se potriveste mai bine si asfel sa faceti o alegere cat mai corecta si mai avantajoasa.
universitatile mult ravnite, Cambridge si Oxford
nu am sa neg aici valoarea acestor universitati. ideea este ca de cele mai multe ori nu copilul alege universitatea in functie de aptitudinile sale si de ceea ce isi doreste, ci aleg parintii pentru el. singuri aleg numai cei mai rebeli, iar aceia aleg de foarte putine ori Cambridge sau Oxford. in schimb parintii vor sa se laude, sa fie mandri ca ai lor copii studiaza la una dintre universitatile de mai sus. oricine a auzit de astea, dar cine a auzit de University of South Wales, de exemplu? ei nu se gandesc ca acestea s-ar putea sa nu fie cea mai buna optiune. si asta nu datorita universitatii. in alegera unuversitatii ar trebui tinut cont de ceea ce-si doreste copilul sa faca dupa absolvire. daca doreste sa ramana in cercetare, in laborator, atunci poate alege una dintre universitatile de mai sus, care pe asta se bazeaza, pe cercetare. in schimb daca copilul isi doreste sa aplice si sa puna in practica ceea ce a studiat, atunci ar trebui orientat spre o universitate care se bazeaza pe practica.
este atat de putin relevant cum se numeste universitatea. tot ceea ce este relevant este ca ea sa indeplineasca cat mai bine cerintele copilului, prezente si viitoare, sa fi e o universitate de top, nu de mana a doua si sa aiba un grad mare de angajare a absolventilor.
ce se intapla daca nu iei BAC-ul
se pare ca treaba cu BAC-ul si cu copiii din ce in ce mai prost pregatiti nu este nu numai a noastra. am intalnit aici copii de liceu care nu erau in stare sa scrie corect. dar nu asta-i subiectul. faptul ca procentul de promovabilitate la BAC este mic afecteaza si numarul celor care vin sa studieze in Anglia. este clar ca de la an la an numarul s-a diminuat. astfel, se pare ca au in proiect sa introduca un an pregatitor in care se vor studia acele materii care prezinta interes pentru universitatea la care s-a aplicat. apoi, la sfarsit se da un fel de examen (de fapt un eseu). acestea vor fi considerate in locul BAC-ului, iar urmatorul pas este universitatea. variante exista si vor exista. pentru ca orice varianta care rezolva o problema inseamna castig de bani. cu cati au mai multi studenti, universitatile au mai multi bani.
mai exista an pregatitor si pentru cei care nu au obtinut la BAC notele cerute pentru a fi admisi si atunci, sunt de fapt admisi, dar cu acest an pregatitor, iar practic studiile universitare propriu-zise vor incepe dupa acest an pregatitor.
dupa BREXIT
dupa cum ati vazut mai sus, exista sau se gandesc la variante pentru orice situatie.
dupa BREXIT nu cred sa fie nimic esential schimbat. cum va inchipuiti ca vor vrea sa piarda bani. totul se invarte in jurul banilor. singurul lucru care probabil se va schimba vor fi aplicatiile ca atare, formularele de inscriere si mai stiu eu ce hartogaraie. nu mai ascultati prostiile unora si altora ca suntem marginalizati, ca nu ne vor. daca vreti sa stiti sincer parerea mea e ca fara emigranti, englezii sunt morti. nu explic asta acum. luati-o ca atare si am sa revin intr-o alta postare cu explicatii la asta.
tips-uri cum sa aplici
de fapt, am sa va dau doar doua tips-uri, cele mai importante. unul vi l-am mai spus si in partea I, dar o sa vi-l reamintesc pentru ca este important.
in primul rand, aplicati la toate cele 5 universitati la care aveti dreptul si asa cum am spus, primele 4 sa fie in ordinea preferintelor, iar ultima sa fie una care va accepta doar daca luati BAC-ul. daca nu reusiti sa va calificati la niciuna dintre preferintele voastre, nu disperati. mergeti la cea care va accepta cu orice medie. apoi stati un an acolo, faceti-va treaba bine si apoi transferati-va la cea la care doriti. trebuie sa va interesati din timp ce cerinte au cei la care vreti sa va transferati si sa le indepliniti pana in momentul transferului. eu stiu vreo 4 copii care au facut asta. pana la urma, nota de la BAC poate sa nu fie foarte relevanta, iar copilul sa fie foarte bun. dupa cum spuneam exista variante si rezolvari la aproape orice.
in al doilea rand, sfatul meu si prietenesc si din experienta, este sa apelati la o firma specializata cu asta pentru ca aceasta deja cunoaste toate parghiile si are toate conexiunile, astfel incat sa iesiti castigator din treaba asta. dupa cum v-am mai spus, eu am lucrat cu Study Abroad Advising Center si ii recomand cu toata increderea.
si nu in ultimul rand, lasati mai mult copiii sa decida. explicati-le, indrumati-i, intrebati-i ce-si doresc, dar lasati-i pe ei sa aleaga. e viitorul lor, nu al vostru 🙂
daca mai aveti orice fel de intrebari, va ajut atat cat pot si cat stiu.
succes!!!
One comment