visare

hEroina/BERE GRATIS vs Eroina mea/Carla’s Dreams

visare
visare

da, stiu ca piesa de la Carla’s Dreams se numeste Sub pielea mea, dar, sincer, daca intrebi mai multa lume cum se numeste piesa, mai mult de jumatate iti vor spune ca piesa se numeste “eroina mea” sau “heroina mea”. in schimb daca intrebi lumea de piesa hEroina de la BERE GRATIS, nu stiu cati o stiu, poate doar fanii adevarati sau cei din anturajul lor.

hEroina – BERE GRATIS

bere-gratis-768x538
bere gratis

am sa incep cu ei, nu dintr-un motiv anume, ci doar datorita simpatiei mele. piesa hEroina se gaseste pe albumul Post Restant lansat la inceputul anului 2005 (gasiti mai multe detalii pe site-ul oficial). deci piesa a fost scrisa cel devreme in 2004, nu stiu exact cand. sincer, m-am hotarat sa fac acesta postare pentru ca mie, piesa asta, si in ziua de azi mi se pare de exceptie. imi place piesa asta din toate punctele de vedere: muzica, text, interpretare. mi se pare o mare pierdere ca nu a fost promovata, pierdere pentru formatie si mai ales, pierdere pentru public. piesa nu are nici videoclip, nici nu prea este cantata in concerte. cateodata o mai cantau la probele de sunet si foarte, foarte rar in concerte, n-am auzit-o live de prea multe ori. acum nu o mai canta deloc. oricum, ma indoiesc ca ar fi putut-o promova cu acel titlu, desi in text nu exista cuvantul heroina, ci doar eroina. totusi textul duce foarte clar la consumul de heroina. de exemplu: ” la colt de strada, moartea e alba”. insa textul nu induce nicicum indemnul la consumul de droguri, ba chiar nu stiu daca pot spune ca indeamna la renuntarea la consumul de droguri. este clar ca nu este aprobat, sau asta inteleg eu din text: “Ai vrea să te placă / O lume întreagă / De neînţeles, ce cale ai ales”. sau: “Într-un labirint te-ai rătăcit / Căutând răspunsul ce-ai dorit / Pentru ce-ai trăit dacă n-ai să lupţi / Pe tine însăţi să te înfrunţi”. pentru ca e poezie si pentru ca este un act artistic, eu chiar inteleg de aici indemnul la renuntarea la consumul de droguri. pana la urma, scurt, concis si fara act artistic 🙂 , nu este decat o poveste in care ea sufera, se simte neinteleasa si nu a fost in stare sa treaca peste asta. inca o data subliniez, nu exista cuvantul heroina in text. insa cred ca acesta piesa ar fi fost foarte buna pentru o campanie antidrog. eu cred ca nu i s-a vazut potenta la timpul potrivit. pacat 🙁

si pentru ca am amintit de albumul Post Restant, nu pot sa nu amintesc si piesa Campuri de lupta, o alta piesa de exceptie, prea putin promovata.

Sub pielea mea – Carla’s Dreams

carla's dreams
carla’s dreams

o piesa moderna, buna, imi place. ca si la BERE GRATIS, nu exista cuvantul heroina in text. insa cei care au analizat textul, daca s-a intamplat asta cu adevarat, nu au avut destula imaginatie sau inspiratie. pentru ca intre h si eroina de la Hop, eroina exista acel op (h-op, eroina). op ma duce cu gandul la opiacee, a carui prescurtare in termeni medicali este OPI. despre ce vorbim? asa ca daca vrem sa fim cusurgii putem spune ca avem in text si heroina si opiacee 🙂 .am citit textul de mai multe ori si pot spune ca intr-adevar, te poti gandi la droguri injectate, dar nu neaparat, poate fi vorba si de o fata care i-a intrat pe sub piele cuiva. de ce atata caz pentru o expresie folosita de multi de mult timp. si DEX  ne da mai multe explicatii. de asemenea, putem gasi si in literatura. de exemplu: N.V. Gogol – Suflete moarte sau Val Mc Dermid – Febra oaselor, iar exemplele pot continua. parerea mea este ca totusi o intentie a fost acolo in text, e o combinatie bine gandita acolo.

nu vreau sa critic in vreun fel piesa Sub pielea mea. imi place piesa, imi plac baietii ca au adus ceva nou in peisajul actual al muzicii romanesti, ca stiu sa se promoveze si ca o fac la greu, ca intr-o concurenta foarte mare au gasit acea nisa care sa-i propulseze.

plan de marketing

eu consider ca nu e vorba decat de marketing si de modul de  promova o piesa. ceea ce stiu e ca in planul de marketing al formatiei BERE GRATIS, piesa hEroina nu era. mai mult nu stiu, dar imi mentin parerea ca e o piesa deosebita. in schimb, Carla’s Dreams a iesit cu piesa, iar scandalul iscat in jurul acesteia nu a facut decat sa o propulseze. nu stiu de cine a fost initiat acest scandal, exista tot felul de speculatii, dar ideea principala este ca s-a reusit ceea ce s-a dorit, poate chiar mai mult.

si mai exista realitatea ca daca esti cuminte si stai in banca ta, nu te observa nimeni. de exemplu, se putea sesiza cineva si putea interzice comercializarea albumului Post Restant. dar cine sa se sesizeze daca nu faci valuri? si ca sa faci valuri, din punctul meu de vedere, ai nevoie de o echipa de pofesionisti care sa te promoveze.  sa vezi atunci succes si vanzari record ale unui album prohibit. numai ca orice moment, ocazie, trebuie speculate (constructiv). unii o fac, altii nu vor sa atraga atentia sau nici nu se gandesc.   stiu ca vorbim de genuri total diferite de muzica, de un alt target de ascultatori, dar eu nu compar piesele in sine, compar ideea textului si ideea de marketing 🙂

in loc de incheiere

am scris postarea asta pentru ca imi pare tare rau ca piesa hEroina – BERE GRATIS nu a ajuns la mai multa lume. cu o promovare pe masura, ar fi avut multe sanse sa devina super cunoscuta.

pe de alta parte nu trebuie sa uitam si cerinta posturilor de radio de a fi o piesa comerciala. pana la urma cine stabileste daca o piesa este comerciala sau nu? pana la urma publicul nu are nicio sansa pentru ca devine comercial ceea ce se difuzeaza. cine si ce difuzeaza e un alt capitol…

si pentru ca albumul Post Restant este un album care mie imi place foarte mult si pentru ca vreau sa ajunga la voi. mai e acolo o alta piesa de exceptie, tot prea putin promovata, Campuri de lupta. stiu bine ca n-am sa schimb eu nimic cu postarea asta, dar scriu ce-mi place 🙂

si mai stiu ca sunt multe piese noi de la BERE GRATIS, unele mai sensibile, altele mai catchy, dar preferatele mele raman acestea doua: Campuri de lupta si hEroina.

va las sa cu piesa hEroina si va astept cu impresii. enjoy! 🙂

aici aveti o piesa mai recenta si foarte frumoasa BERE GRATIS feat Sore – Noapte calda

 

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.