4 martie 1678 – s-a nascut Antonio Vivaldi

Vivaldi

am ales 4 martie si Antonio Vivaldi pentru ca mi se pare important sa incercam sa pastram valorile. ma gandesc ca poate mai intra pe blogul asta si tineri care, daca nu au facut vreo scoala de muzica, nu prea au avut de unde sa auda si cred ca ar avea o experienta placuta, mai ales ca la sfarsit, voi posta un  clip cu David Garrett interpretand “Summer”, iar mie tipul mi se pare cu totul aparte.

si nu au auzit, pentru ca in scoala tampita din Romania, la unica ora de muzica dintr-o saptamana, in loc sa-i invete cate ceva din istoria muzicii, sa asculte muzica, mai pe scurt sa le trezeasca interesul pentru muzica clasica, ii invata, note, masuri si alte cacaturi pe care le uita pana la lectia urmatoare, nu prezinta niciun interes pentru ei, nu le vor folosi niciodata in viata (las-o pe-aia ca “e bine sa stii de toate “ca aici chiar nu tine). si normal ca unica ora de muzica devine inututila si plictisitoare in viziunea lor. pana la urma, cine vrea sa faca muzica, se duce la o scoala de muzica. altfel, la scoala ar trebui sa se faca lectii de cultura generala, iar ceea ce am spus eu mai sus, intra la cultura generala. dar sa revenim la subiect ca oricum vorbesc degeba despre asta 🙂

Antonio Vivaldi, compozitor italian, este considerat cel mai important reprezentant al barocului muzical venetian. Excelent violonist, cele mai populare concerte pentru vioara sunt “Four Seasons”. a scris peste 500 de concerte, cele mai multe axate pe vioara. a fost primul care a folosit forma de “ritornello” (reluari recurente ale unor refrene). concertele sale, pline de energie, pasiune, efecte dramatice simple, culoae instrumentala, au influentat numerosi compozitori din perioada tarzie a barocului. sunt doar cateva cuvinte despre Vivaldi si opera sa, dar cum nu vreau sa va plictisesc, daca va intereseaza, puteti gasi mai multe informatii despre Vivaldi in foarte multe surse.

Garrett Morgan

inventator afro-american, nascut tot pe 4 martie, este printre primii inventatori ai semnalului de trafic cu 3 pozitii (1922) si a uneia dintre primele masti de gaze, masca de siguranta. in 1916 a folosit acesta masca pentru salvarea unor muncitori blocati intr-un tunel de admisie de apa sapat sub lacul Erie, unde avusese loc o explozie de gaze naturale, urmata de incendiu. a mai gasit o formula pentru o substanta pentru intinderea parului. si pentru ca nu vreau sa va plictisesc, am punctat doar inventiile importante, dar doriti mai multe detalii, le puteti gasi aici. si inca ceva, a fost primul afro-american din Cleveland care a avut propria masina / automobil.

si asa cum am promis, David Garrett – Summer by Antonio Vivaldi 🙂 vizionare placuta 🙂

 mai gasiti astfel de postari la categoria zile de nastere interesante. enjoy 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.