einsteinandyoda

14 martie 1879 s-a nascut Albert Einstein

nu are rost sa ma apuc acum sa va spun ca Einstein e autorul teoriei relativitatii si ca a fost unul dintre cei mai importanti oameni de stiinta, dar as putea sa va spun ca a influentat aspectul lui Yoda din Star Wars ­čÖé . pentru ca nu vreau sa va plictisesc, am cautat cateva lucruri interesante, zic eu, dar mai putin cunoscute despre geniul Albert Einstein ­čÖé

 • copilarie: datorita faptului ca s-a nascut cu un cap foarte mare si neregulat, a fost considerat la inceput un copil diform, forma capului revenindu-si in cateva saptamani la o normal, dar toti il considerau un pic inapoiat. la asta s-au mai adaugat si problemele de vorbire pe care le-a avut pana la 9 ani, acesta vorbind foarte rar, dupa ce-si spunea fraza in gand si o rostea doar atunci cand era sigur ca o pronunta bine. mult timp, desi nejustificat, a fost considerat de catre parinti un copil retardat.
 • scanteia: fiind copil, la varsta de 5 ani, bolnav, tatal sau i-a adus o busola de care copilul a fost fascinat, promitandu-si ca-si va explica cum se poate ca acul busolei sa se indrepte in aceeasi directie, oricum ai intoarce-o. acesta a fost momentul care a initiat interesul acestuia pentru stiinta.
 • scoala: la 15 ani a renuntat la scoala si a plecat din Germania pentru a evita serviciul militar de stat. la scoala din Munchen (Munich) era considerat un copil minune in intelegerea matematicilor complexe si a conceptelor stiintifce. a picat initial la examenul de admitere, datorita examenelor de gramatica, istorie si geografie, evident trecandu-le pe cele de matematica si stiinte, dar a desfiintat aceasta poveste ca pe un mit, spunand: “Before I was 15 I had mastered differential and integral calculus”. la 17 ani, in 1896, renunta la cetatenia germana si se inscrie la “Swiss Federal Polytechnic School” din Zurich.
 • copii: a avut o fiica neligitima, lucru destainuit in niste scrisori personale. aceasta s-a nascut inaintea casatoriei lui Einstein cu fosta sa colega de facultate, Mileva Maric. Se pare ca Lieserl a fost crescuta de fmilia Milevei, dar a murit in 1903 de scarlatina. altii, au dat o alta interpretare scrisorilor, spunand ca aceasta a fost data spre adoptie dupa nastere. a mai avut doi fii cu Mileva, iar cu cel mare, Hans Albert, nu s-a inteles deloc.
 • “anul miracol” (“miracle year”): asa a fost numit anul 1905, Einstein publicand in acest an 4 articole revolutionare care au inclus teoria relativitatii si celebra ecuatie E = mc2┬á. in conformitate cu doi fizicieni americani, cea mai faimoasa ecuatie ar putea avea originile in cercetarile unui fizician austiac, Friedrich Hasenoehrl, dar trebuie mentionat faptul ca acesta a gasit coeficientul gresit, ecuatia sa fiind E = (3/8) mc2. astfel in 1905, Einstein a dat formula corecta intre masa inertiala si energia electromagnetica. pentru cei interesati de acest subiect pot gasi mai multe amanunte si referinte aici. cu toate acestea, Einstein nu a fost profesor titular pana in 1909, la aprope 10 ani dupa terminarea scolii.
 • eclipsa de soare: in 1915, Einstein a publicat teoria relativitatii, dar aceasta rescriere indrazneata a legilor fizicii a fost controversata pana la eclipsa de soare din mai 1919. astronomul englez Arthur Eddington a fotografiat eclipsa de pe coasta Africii de Vest (locul in care erau conditiile adecvate) si din analiza imaginii a confirmat teoria relativitatii, respectiv ca gravitatia soarelelui a deviat lumina cu 1,7 arc-secunda. astfel Einstein devine celebru peste noapte, incepand sa calatoreasca prin lume tinand discursuri despre teoriile sale despre cosmos. biograful lui Einstein,┬áWalter Isaacson, precizeaza ca dupa 1919, in 6 ani, au fost scrise mai mult de 600 de carti despre teoria relativitatii.
 • FBI: inainte de 1933 cand Hitler a ajuns la putere, Einstein paraseste Germania pentru Statele Unite unde ocupa un post la┬áInstitute for Advanced Study in Princeton, New Jersey. sustinand drepturile civile, pacifismul si miscarile de stanga, a atras atentia FBI-ului, lansandu-se o campanie de supraveghere care a durat 22 de ani. i-au fost ascultate telefoanele, i-a fost interceptata corespondenta, i s-a cautat in gunoi etc, in ideea de a demasca actiuni subversive ale acestuia sau faptul ca este spion rus. campania s-a soldat cu esec, Einstein murind in 1955. dosarul sau cuprindea nu mai putin de 1800 pagini, enorm.
 • presedinte al Israel: in 1952 cand seful statului Israel, Haim Weizmann, a murit, guvernul israelian i-a oferit lui Einstein ocazia de a deveni al doilea presedinte al statului. desi a intarzit putin raspunsul, Einstein a replicat ca pana la varsta de 73 de ani nu s-a ocupat decat de probleme obiective si nu are nici aptitudini si nici experienata, necesare pentru lucrul cu oamenii si pentru a face fata onorabil functiei oficiale.
 • bomba atomica: la sfarsitul lui 1930, noua cercetare a pus oamenii de stiinta germani sa cerceteze crearea bombei atomice. in ideea ca o astfel de arma apocaliptica poate fi pe mana nazistilor, Einstein impreuna cu fizicianul maghiar Leo Szilard, au scris o scrisore catre presedintele Roosevelt pentru a sprijini cercetarea atomica. dupa atentatele de la Hiroshima si Nagasaki, Einstein si-a declarat regretul (desi nu a participat direct la proiectul Manhattan),┬á“Daca as fi stiut ca germanii nu vor reusi in producerea unei bombe atomice, n-as fi ridicat un deget”, declara acesta in Newsweek. a militat in continuare pentru dezarmare nucleara, iar in 1955, cu putin inainte de moarte, semneaza alaturi de filozoful Bertrand Russell, “Russell – Einstein Manifest”, o scrisoare publica in care exemplifica dezastrele unui razboi nuclear si indeamna guvernele la solutionarea litigiilor pe cale pasnica.
 • creierul: moare in 1955. la autopsie, patologul din Princeton, Thomas Harvey, a indepartat celebrul creier al lui Einstein in ideea de a afla secretele geniului, dar nu a reusit cercetarea lui decat dupa multi ani cand a primit aprobarea fiului acestuia de a trimie bucati din creier pentru cercetare catre diferiti oameni de stiinta. au fast facute o serie de studii, cele mai multe dintre ele fiind respinse. cel mai renumit studiu este acela al unor cercetatori ai unei universitati din Canada (1999) care sustine ca creierul lui Einstein avea pliuri atipice pe lobul parietal, parte raspunzatoare de abilitatile matematice si spatiale, fiind mai mare decat in mod obisnuit.
 • ochii: se pare ca Harvey nu a luat doar creierul lui Einstein ci si ochii pe care i-a dat doctorului de ochi al lui Einstein, Henry Abrams, si se afla si in zilele noastre intr-un seif in New York City. acesta a sustinut intr-un interviu ca┬áÔÇťHaving his eyes means the professorÔÇÖs life has not ended. A part of him is still with me.ÔÇŁ so creepy!!!

ar mai fi multe de spus. in link-urile indicate aveti mult mai multe informatii si mai detaliate. mai puteti gasi aici sau aici┬ásau in multe, multe alte locuri ­čÖé

alte chestii care s-ar putea sa va placa si sa va capteze interesul in categoria zile de nastere interesante ­čÖé enjoy! ­čÖé

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.