Sistem infirm, suflete infirme si infime

O sa ma intrebati ce are de-a face un sistem infirm cu infirmitatile sufletului. Am sa va explic 🙂

Exista un paragraf in “Arta conversatiei” – Ileana Vulpescu (carte care mi-a marcat adolescenta si apoi toata viata), un paragraf pe care in ultimul timp mi-l aduc aminte din ce in ce mai des si pe care il simt din ce in ce mai acut:

“E foarte curios cîtă milă inspiră defectele fizice şi cît dispreţ cele psihice. Toată lumea zice „săracu’ de el — e şchiop, e chior” şi nimeni nu zice „săracu’ de el — e zgîrcit, e ipocrit, e turnător, e intrigant”, cînd astea sunt infirmităţi de pe urma cărora suferi la fel de mult ca şi de pe urma infirmităţilor fizice. Un defect fizic îţi dezechilibrează corpul şi dezechilibrul ăsta se răsfrînge asupra sufletului. Efectele lui sunt deci împărţite. Gîndeşte-te că defectele psihice zac numai în suflet, îţi dai seama ce infim trebuie să fie într-un suflet şchiop sau chior, sau amîndouă la un loc, sau cîte cît vrei? Toate defectele psihice au la origine un complex de inferioritate. Cine e sigur pe sine nu e nici invidios, nici intrigant, nici arivist. „La om totul trebuie să fie frumos, de la haine pînă la suflet. „Cehov a spus asta?” Cehov. O umanitate fără complexe. Un echilibru dat de frumuseţea exterioară şi de cea interioară. Mi-au plăcut totdeauna oamenii frumoşi pentru că măcar sub aspect fizic ai garanţia că sunt scutiţi de complexe. Pe culoar, mi-am adus aminte vorbele Mamei şi-am început să mă-ntreb ce complexe i-or fi rozînd de-o viaţă pe Verzeu şi pe Voicu Marin. „Dacă vrei, cît de cît, să fii drept cu altul, pune-te-n locul lui”, mă sfătuia Mama.”

Intre educatie si ignoranta

O data m-a intrebat cineva cum de la noi sunt atat de putini oameni cu nevoi speciale (de exemplu, handicapatii fizic). I-am raspuns ca nu sunt mai putini ca in alte parti, dar la noi sunt doua aspecte:

  • primul este educatia, noi ii ascundem pe cei cu nevoi speciale, ne este rusine sa iesim cu ei pe strada, lumea se uita chioras si cu mila in cel mai bun caz, dar se poate uita si cu rautate, cu gandirea obtuza ca “ce-i trebuie aluia sa iasa din casa…” cunoasteti modelul
  • al doilea este lipsa unor facilitati elementare si existenta unui sistem infirm si ignorant. De exemplu, pentru handicapatii motori nu exista modalitati de a-i putea sui sau cobora din mijloacele de transport in comun decat daca-i iei in brate, nu exista rampe nici macar la toate spitalele sau exista dar sunt total inoperabile, lucruri care duc la limitarea deplasarii acestora. deplasarea se face doar in momente de urgenta sau foarte importante (cununie, botez, inmormntare) si doar cu mijloace proprii.

Ca sa nu mai vorbim si despre faptul ca nu exista niciun ajutor din partea statului, acest sistem infirm, pentru acestia: carucioare, mijloace de deplasare motorizate. Sau exista, dar pentru a ajunge in posesia a ceva de genul asta, trebuie ca persoana care nu se poate deplasa fara ajutorul acestora, sa mearga in persoana sa semneze. Cat de aberant, cat de umilitor, cata bataie de joc!

Pana la urma asa se intampla pentru toti cei cu orice nevoi speciale, indiferent de natura lor si de varsta celui cu nevoi speciale. Dupa ce ca au un diagnostic confirmat si reconfirmat, dupa ce ca totul este ireversibil, demonstrat, ei trebuie sa se duca din doi in doi ani la o comisie de examinare ca sa constate daca nu i-a crescut intre timp alt picior, daca malformatia de orice gen, recunoscuta medical ca ireversibila, nu cumva s-a imbunatatit sau alte aberatii de genul asta.

Sistem infirm

Si acum ajung unde de fapt vroiam sa ajung: ar trebui declarati cu nevoi speciale, cei care dau aceste legi, ar trebui declarati handicapati mintal si psihic pentru ca nu sunt in stare nici sa gandeasca un drum mai usor pentru acesti oameni si pentru ca nu sunt in stare sa arate nici cel mai mic semn de bunavointa fata de acestia. Altii, se ascund in spatele legilor, alti handicapati mintal, cei care ar avea puterea sa schimbe ceva, dar nu-i intereseaza, isi fac treaba, isi iau banii, ce daca legea e stramba, pe ei nu-i afecteaza ca nu au niciun handicap evident, fizic, au numai un handicap sufletesc, care nu se vede, iar daca se poate ascunde, nu conteaza. Iar ei se ascund foarte bine in acest sistem infirm. Nu nevazatorii sunt persoane cu nevoi speciale, ei au invatat sa traiasca asa. Orbi sunt toti cei care se fac ca nu vad ce se intampla cu acesti oameni, ei sunt cu adevarat cei cu nevoi speciale. Sunt suflete infirme si infime, suflete chioare, schiope, suflete mutilate. Sunt multi si sunt acolo unde trebuie sa fie orbi, insensibili si avari, si ipocriti, si turnatori, si intriganti. Ei sunt adevaratii handicapati ai societatii si din pacate sunt atat de multi… ne coplesesc cu numarul lor cu infirmitatile lor evidente, ne umilesc, ne anihileaza, ne exclud, ne extermina, ne expulzeaza… Mutilatii psihic au nevoie numai de mutilati psihic pe langa ei, astfel incat totul va parea normalitate.

De cate ori ma gandesc la ce s-a ajuns si nu mai am niciun dubiu ca mutilarea va continua, imi vine sa plang de parca mi-ar fi murit cineva drag, foarte drag. Si-mi aduc aminte de o fraza scrisa intr-o alta postare: “Azi am inteles de ce aveam nevoie de Catedrala Neamului, aveam de ingropat o tara.“…

Iar in aceste zile, iata o persoana de exceptie si acolitii ei, cu totii de o integritate morala incontestabila, infirma si infima Gabriela Firea si mai marii Primariei Capitalei au decis sa suspende in aceste luni ajutorul social pentru persoanele cu handicap, conform Mediafax. Probabil ca ideea e ca poate mor in acest timp, iar daca nu o fac de buna voie, Primaria Capitalei, o gasca de mutanti, ii extermina ei.

Un sistem bolnav si infirm! Atat!

Recomandare: Cititi “Arta conversatiei” sau recititi-o daca ati citit-o. Eu m-am apucat. E o lectura excelenta pentru zilele astea. Te prinde, te duce la visare, la contemplare, la analiza vietii tale, te indruma, te schimba, te ajuta. O recomand cu tarie. Si recomand tot ce a scris Ileana Vulpescu 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.