statuia Pricepelui Rainer al III-lea la Bucuresti si statuia trupei de acrobati Gabriel Mosoianu la Porto Alegre – Brazilia
iar faptul ca monumentul acela se afla in Brazilia, nu e intamplator:
- 1994 – Cartea Recordurilor cu “dublu salt la coloana de sapte fara lonja de siguranta”, unic in lume;
- 1996 – “salt mortal la coloana de sase cu aterizare pe umeri” facut de Gabriel mosoianu jr. la Porto Alegre, performanata unica in America de Sud (inscris in 1998 in Guiness Book). Gabriel Mosoianu declara: “primind drept rasplata un monument ridicat prin concursul oficialitatilor locale si consulului onorific al Romaniei, Emilio Cioba”.
in acelasi context, acesta mai spune: “In Romania, valorile au fost date uitarii, intiparindu-se treptat o ura, o rautate pe care nu reusesc sa o inteleg. Pana la urma, a-ti pretui valorile tine de cultura si de educatia unui popor, de corectitudinea si de punerea in practica a celor afirmate…”
nu-mi prea place sa comentez politica. e inutil. dar ceea ce voi scrie aici, nu e despre politica, este despre actul artistic, desi implicarea Gabrielei Firea e primordiala 🙂
si n-am sa scriu aici cate lucruri se puteau face cu banii aruncati pe statuile din parcul circului, proaspat inaugurate., am sa comentez doar alte cateva aspecte, demne de luat in seama 🙂
de ce Printul Rainer al III-lea de Monaco?
da, de ce? ce contributie a avut el la dezvoltarea circului din Romania? acesta doar a creat Festivalul International de Circ de la Monte Carlo, unde Circul Globus a participat de mai multe ori. dar artistii de circ din Romania au participat la festivaluri de circ din toate colturil lumii.
nu gaseam un artist de circ reprezentativ pentru Romania?
nu am sa fac decat sa amintesc cateva nume cunoscute international, care au facut figura excelenta in lume cu numerele lor si daca va intereseaza mai multe detalii aveti aici.
- acrobati:: trupa Mosoianu – 30 de ani in Cartea Recordurilor. am si inceput cu ei. de ce? e evident… trupele: Cretu, Marinof, Ganea. fiecare dintre acestia au stabilit diferute recorduri in tara sau in strainatate.
- comici: Ciacanica, Tonino, Titi Niculescu, Costelini, Siminica, Tandarica, Grig Grigorescu, Ion Irimia si multi altii
- dreasori: familia Franzini – cai, ursi, lei; familia Iordanescu – cai; familia Grigorescu – acrobatie pe cai; Dina Mihalcea, Lidi Jiga si Nina Buzduga – dresoare de lei. la fel, multi altii.
nu va mai plictisesc cu asta pentru ca gasiti multe, multe informatii pe site-ul indicat mai sus. ideea este, chiar era nevoie de statuia acelui print cand avem regii nostri in lumea circului?
circ la inaugurare
acum daca consideram cuvantl “circ” la figurat, avem multe de comentat pe seama marelui eveniment de zilele trecute. dar vreau doar sa atrag atentia asupra unor aspecte pe care sincer, nici nu stiu unde sa le incadrez, circ ieftin, prostie, pupincurism…
- piesa “It’s A Man’s World” (James Brown) a fost aleasa intentionat? persoanele principale la acest eveniment erau doua femei. aici se pare ca pupincurismul a dat un mare rateu. stiu ca urmeaza “But it wouldn’t be nothing, nothing without a woman or a girl”, dar impactul primului vers a fost decisiv.
- apoi, pe piesa de mai sus, un numar erotico – acrobatic. am vrut sa iesim din tipare? nu, nu cu Firea la eveniment nu poti iesi din tipare. total neinspirat.
- discursul lui Stanoevici cu “serenisima” nu da dovada decat ca este ramas la epoca grupului coral Song.
- Firea a spus: “Transmit încă o dată onoarea și bucuria noastră de a se afla la București principesa Stéphanie de Monaco și consider încă o dată că Bucureștiul își merită renumele de Micul Paris.”. de ce merita renumele de Micul Paris? pentru ca a venit printesa sau pentru ca am inaugurat o statuie a unuia de la Monte Carlo? unde-i Parisul aici? mic sau mare?
- iar Stanoevici a comis-o iar: “Prezența dumneavoastră aici, doamnă primar general, ne dovedește o dată-n plus că circul românesc nu are numai un trecut și un prezent, ci și un foarte frumos viitor“. adauga si “traditia circului romanesc si arta circului romanesc”, dar inutil, mesajul e compromis total. limba romana e de vina, atatea intelesuri, atatea nuante 🙂 si cand ma gandesc ca-mi placea de el cand era in Song, dar atunci doar canta 🙂
materialul video e covarsitor. sa rad, sa plang?
la capitolul “prostii remarcabile” (zic eu) mai puteti citi “programul <primul copil>”