In primul rand sa incercam sa facem o clarificare importanta pentru ca multa lume confunda a fi singur cu singuratatea. Desi in Dex se explica singuratatea: “1. Faptul de a fi singur (1); starea celui care trăiește singuratic (1); spec. izolare morală. 2. Loc retras pe unde oamenii nu umblă deloc sau trec foarte rar; loc pustiu, lipsit de oameni (și de animale); pustietate; p. ext. izolare. – Singur + suf. -ătate”, din punctul meu de vedere asta nu se reduce doar la o explicatie a Dex-ului. Mie mi se pare un pic mai profund. Adica, eu zic ca a fi singur nu exprima decat un mod de a trai, singur, fara o alta companie, iar singuratate se refera la o stare, a simti singuratate. Pentru ca poti sa simti starea asta de singuratate si daca nu esti singur, ai o companie inutila. In schimb a alege sa fii singur implica o stare de fapt, pe cand singuratatea implica o stare emotionala. De altfel, pentru cuvantul singur, Dex explica: “Care nu este însoțit de nimeni, fără niciun tovarăș, fără altcineva.”
Singuratatea insemna pustiu
Inseamna pustiu la propriu sau la figurat. Poate fi un loc pustiu sau, cum am mai spus, o stare. Din punctul meu de vedere, singuratatea este invocata in general de cei pentru care timpul trece prea greu si asta nu datorita faptului ca traiesc singuri, ci datorita faptului ca nu pot sa se desprinda de anumite conceptii si nu stiu cum sa-si fructifice valorile pe care le au in folosul lor sau al altora. Un om singur nu trebuie sa sufere de singuratate decat daca asa vrea el sau daca nu este in stare sa se mobilizeze si sa-si canalizeze timpul in mod folositor. Exista o multime de oameni singuri care au obiective bine stabilite si au o preocupare permanenta. Pana la urma despre asta-i vorba. Pana la urma, cred ca singuratatea e o forma de depresie care te impiedica sa-ti vezi calitatile si sa ti le fructifici. Senzatia de singuratate e data de multe ori de sentimentul inutilitatii. Numai ca ideea e ca poti fii util in multe, multe feluri si in foarte multe locuri. Important e sa vrei si sa cauti asta si sa nu stai sa-ti plangi de mila pentru ca de fapt nu ai de ce.
Singuratatea persoanelor batrane
Se spune ca persoanele batrane (peste 60 – 70 de ani) simt foarte acut singuratatea. Pai daca persoanele batrane nu fac altceva decat sa stea in casa si sa astepte sa le treaca cineva pragul, normal ca simt singuratatea (nu vorbim aici de oameni bolnavi sau nepuinciosi). Exista tot felul de intruniri ale persoanelor in varsta, exista tot felul de asociatii sau fundatii umanitare unde pot ajuta, exista tablete, exista, rebus, sudoku, carti de bucate, exista parcuri sau pur si simplu sosele pe unde se pot plimba. Da, se pot plimba singuri. Singur poti fii mai atent la tot ceea ce te inconjoara, poti stationa unde vrei si cat vrei intr-un loc in care gasesti ceva interesant, exista spectacole de teatru, exista cinematografe, concerte, muzee si multe altele care nu-mi vin acum in cap. si exista si taxi sau Uber. numai sa vrei.
Acum, pe timp de pandemie, oferta e putin mai limitata, dar marea majoritate au un inlocuitor. De exepmlu, toate cluburile de socializare si intrunirile s-au mutat online. Se poate avea acces la mai multe chestii pentru ca, in primul rand, se economiseste timpul deplasarii, astfel putand accesa mai multe si a avea o gama mai larga de unde alege. Apoi mai e si emotia si nerabdarea de a intalni persoanele respective dupa nebunia asta.
Spectacole de teatru, filme, concerte, tururi de muzee, documentare de vacanta, fashion show-uri toate se gasesc acum online, fara niciun fel de costuri. Avantajul este ca poti vedea mai multe, oricat de multe si alege dintr-o gama mult mai larga. Stiu ca nu se compara cu live-ul, dar este un inlocuitor bun si trebuie gasit iar un avantaj in asta si anume, poti viziona cat mai multe, iar cand vei putea iar sa te bucuri de live-uri sa te duci fix la cele care ti-au ramas intiparite in minte.
Plimbarile nu pot fi inlocuite cu nimic, dar poti petrece ore bune in curte sau pe un balcon citind, facand rebus sau pur si simplu stand sa te bucuri de un aer mult mai curat decat de obicei, sa observi viata gazelor, a porumbeilor sau a pescarusilor. Te poti trezi sa admiri un rasarit de soare sau sa stai si sa astepti cu nerabdare apusul soarelui. Sunt privelisti care cateodata iti taie respiratia. Poti analiza in fiecare seara fazele lunii si poti sa fii suparat cand e innorat. Poti asculta ploaia si gemetele cerului. Poti cauta constelatii pe cer, poti numara stele si multe, multe altele.
Miscarea din plimbare poate fi inlocuita cu un pic de dans, adaptat in functie de varsta sau cu miscari usoare de gimnastica. Stiu, o sa spuneti ca daca n-ati facut miscare pana acum, n-o sa va apucati acum. Da, dar trebuie sa ne adaptam! De exemplu, eu nu prea stiu persoane carorara nu le-a placut sa danseze in tinerete. Orice batran isi va aminti de nu stiu ce bal, nu stiu ce concurs de dans. Puteti sa reveniti pe ring si sigur sa si castigati 🙂
Exemplele pot continua, dar am sa dedic mai multe postari cu exemple concrete de a fructifica acest timp pe care pana acum nu l-am avut, iar acum, dintr-o data, ni s-a pus la dispozitie si nu stim ce sa facem cu el.
Din punctul meu de vedere, singuratatea e de cele mai multe ori provocata de persoana in cauza 🙂
Am gasit si faptul ca in urma unui studiu s-a constat ca la batranete, femeile singure sunt mai fericite si mai sanatoase decat femeile casatorite. aici. asa ca… 🙂
Singur inseamna libertate
Exact asta inseamna: LIBERTATE. libertatea de:
- a asculta ce muzica vrei, cand vrei si la ce volum vrei
- a schimba decorul cand si cum vrei
- a sta o zi intreaga pe FB sau sa vezi filme
- a scrie pe un blog atunci cand ai inspiratie
- a lucra cand vrei si cat timp vrei la un proiect nou sau la unul mai vechi si a-l analiza in cele mai mici amanunte
- a-ti pune in practica hobby-urile
- a pleca in oras fara tinta
- a inventa nu stiu ce retete sau a nu gati deloc
- a citi si a dormi si iar a citi si iar a dormi o zi intreaga
- a merge la shopping sau doar la cascat gura pe la vitrine
- a pleca unde vrei in vacanta
- a dansa si a canta oricand ai chef
- a te plimba fara tinta
- a bea cafeaua in liniste
- a-ti pune imaginatia la treaba in orice domeniu
- a te inscrie intr-un grup de socializare si a cunoaste oameni noi
- a invata lucruri noi
- a face lucruri pe care iti doreai de mult sa le faci
- a explora locuri noi cand iti vine
Lista poate continua mult si bine. Depinde de ceea ce-si doreste fiecare, de ceea ce nu a reusit sa faca la un moment dat. Pot fi lucruri vechi la care ne-a ramas gandul sau pot fi lucruri noi, provocari noi, lucruri care sa aduca satisfactie si multumire de sine, sa aduca bucurie si entuziasm. In orice caz poti face orice aveai pe lista de asteptare 🙂 si nu ai reusit sa faci. Sigur si lista asta se va adapta azi, dar se poate adapta in orice moment in functie de conjunctura.
Concluzie evidenta: a fi singur e un privilegiu! 🙂
Dar, desi exista si ingradiri, este un privilegiu si de a avea cel putin o persoana in preajma. Am vorbit aici despre cei care locuiesc singuri. Pentru cei care au cel putin un coleg de apartament 🙂 o sa pun o noua postare in curand.
Nu uitati ca avem rubrica noua, “Pe timp de pandemie“. Am sa pun cat de des postari aici, nu de alta, dar sa stiti ca nu sunteti singuri si, totodata, si pentru mine este un mod de a fi impreuna cu voi 🙂 Enjoy! 🙂