Pastele cu arici

Pastele – intre traditie, bucurie, oboseala, risipa si pandemie

Pastele cu arici

Pastele e aici, duminica, 12 aprilie, Pastele catolic, iar peste o saptamana, pe 19 aprilie, Pastele ortodox. Iar eu m-am gandit sa vorbim un pic despre Paste, cat este credinta, cat este traditie si cat oboseala si risipa. Si nu in ultimul rand cum ne afecteaza acesta pandemie nenorocita sarbatorile si bucuria.

Da, traditia este pe primul plan, la concurenta cu “sa fie masa plina” cu de toate, asa cum se obisnuieste, de parca in zilele de sarbatoare am manca cu doua guri. Iar la toate astea se adauga o oboseala finala atat de mare ca nici de mancare nu mai avem chef, iar bucuria sarbatorii se estompeaza

Cate oua rosii vopsim?

Normal sa vopsim oua rosii, dar de ce trebuie sa vopsim mai mult de doua oua de caciula (cel mult)? Cate oua or sa se manance? Sunt de fapt niste banale oua fierte, nimic special doar ca sunt vopsite si le ciocnim si ne distram. Dar cate oua mancati de placere si cate pentru ca sunt fierte si trebuie terminate?

Pastele si carnea de miel sau alt fel de carne si multa risipa

Urmeaza mielul, pentru cei care mananca miel si alt fel de carne (nu conteaza) pentru cei care nu mananca miel. Aici este pentru mine o dilema totala: cum sa nu mananci miel daca vrei sa respecti traditia? Doar de-asta vopsesti si ouale. Pai cum sa mananci porc cand se spune ca trebuie sacrificat miel? De ce mananci oua fierte, rosii, desi ti s-a luat de ele dupa ce ai mancat 2 zile, iar miel nu manaci? Pai nu se mai potriveste cu tradita si cu povestea. Dar aici incepe risipa suprema: bors de miel, drob, friptura, stufat, orez cu mate si alte maruntaie si poate mai sunt si altele, dar astea sunt cele mai frecvente. Si se fac toate, pentru sarbatorule Pascale. Zici ca vrei sa gusti, ca toate-s bune si sfarsesti imbuibat si obosit. Si pentru ce? De ce trebuie sa le facem pe toate odata, de ce nu putem imparti, ca in fiecare zi, borsul si un fel principal, iar in alta zi drob si alt fel principal, oricum dar impartite. Si mancam cu aceeasi gura, dar de doua ori mai mult, nu ca ne-ar fi foame, ci pentru ca s-a gatit si este pacat. Nu, pacat este sa risipim atat, sa mancam excesiv de mult, iar intr-un final sa si aruncam foarte mult. Mai e si ideea ca daca avem musafiri, sa vada ca avem de toate. O prostie!

Daca nu e miel, e alta carne si tot asa: ciorba, drob, friptura, eventual sarmale sau mai stiu eu ce alte preparate, delicioase de altfel, dar mult prea multe si mult prea nesanatos.

Cozonaci si pasca

Intotdeauna m-am intrebat, de ce trebuie sa coaca cineva 5-6 cozonaci, cand mai mult de 3 (cu indulgenta) nu se mananca. Stiu, mai duci la vecini, la cunostinte, dar pe de alta parte si primesti. Se face un schimb de cozonaci care sigur nu se mananca toti. Iata cum risipim. Cu pasca e un pic mai bine, de obicei se fac doua si se manaca toata. Cozonacul, oricat ar fi de bun, de pufos, de plin cu de toate, e bun cald, cand il scoti din cuptor si a doua zi. Apoi se mai poate incalzi la microunde, dar nu mai e acelasi lucru. Pasca traditionala e cu branza dulce de vaca, dar unii mai fac si cu ciocolata. Sunt bune amandoua.

Risipa si oboseala

Dar de Paste si nu numai, de toate sarbatorile, se mananca in prostie, nu neaparat de foame sau de pofta, ci pentru ca este atata mancare ca frigiderul e ticsit si dupa atata munca, nu-ti vine s-o arunci si atunci, mananci.

Sincer eu, acum, nu mai intru in categoria asta, dar mama asa facea si cat timp a trait ea, pana sa plec, cam asta se intampla. Tot ce am reusit sa fac a fost sa o conving sa cumparam cozonaci si pasca pentru ca muncea prea mult si se epuiza inutil. Amandoua cu diabet, am recurs la varianta AnaPan unde gaseam si cozonaci si pasca pentru diabetici, deliciosi si mult mai indicati pentru noi (nu era nicio diferenta). Cumparam un cozonac si 2 pasca (nu-mi iese pluralul) si iaca-ta cum reduceam risipa atat de mancare cat si de energie.

Pastele nostru in UK

De cand sunt plecata, de obicei fac Pastele aici. Si pentru ca de cele mai multe ori Pastele ortodox este diferit de cel al englezilor, in ziua Pastelui ortodox, mergem undeva sa mancam, la un restaurant pentru ca sunt deschise. Vopsim cateva oua si cumparam un cozonac de la Wallys si cam atat. Si nu ne obosim, si nu ne stresam (daca nu cresc cozonocii, daca nu-s buni, daca drobul este prea suculent sau prea uscat…) si nu aruncam mancare, si nu ne chinuim s-o mancam si suntem mult mai bine 🙂

Pastele la noi in familie intotdeauna si pe timp de pandemie

In acest moment, lucrurile stau asa: noi sarbatorim atat Pastele catolic (care este o data cu cel al englezilor) si Pastele ortodox. Avand in vedere ca toate restaurantele sunt inchise, pregatim cate ceva acasa. Sa va spun ce am pregatit eu: 3 oua fierte si vopsite cu rosu, icre, friptura de porc cu sos de piper verde sau sos de hrean si cartofi wedges. Si am cumparat cozonac Boromir de la magazinul european.

Saptamana viitoare, de Pastele ortodox, voi vopsi tot 3 oua, voi face un bors si o friptura combinata, miel cu alta carne. Si iar un cozonac Boromir. Si e perfect asa si nu ne imbuibam si nu irosim nici mancare, nici energie.

Stiu sa fac si cozonac si pasca, dar iar ajungem la mancare prea multa si risipa, asa ca am cumparat un cozonac, ca sa pastram traditia si gata. Da, cand am avut comenzi de facut, am copt o zi si o noapte la cozonaci si pasca (in cuptor profesional, cate 12 o data), dar acum, nici nu stiu cum coace cuptorul de acasa si de ce sa ma necajesc inutil? Si nici nu vreau sa fac, daca nu pot sa fac pentru prietenii mei, toti cei care comandau, nu fac nici pentru noi. Astept anul urmator si fac pentru toata lumea 🙂

Ideea e una singura, pe orice vremuri, bune sau rele, incercati sa nu mai risipiti!

Pericolul pe timp de pandemie e mai mare pentru ca incercam sa ne umplem timpul cu ceva, de exemplu, sa gatim. Solutia e sa gatiti atat cat sa aveti pentru o zi sau poate un pic, dar doar un pic mai mult. Astfel aveti in fiecare zi asigurate 2-3 ore de activitate si nici nu faceti risipa si nici nu mancati mai multe zile aceeasi mancare.

In ceea ce priveste Patele, pastrati traditia cu ouale rosii si un pahar de vin rosu, un cozonac, o pasca si este suficient. Restul nici nu mai conteaza. Bucurati-va ca sunteti cu cei dragi, sau daca nu sunteti vedeti-va pe retelele de socializare, imbracati-va frumos, bucurati-va ca sunteti sanatosi si incercati sa ignorati ca nimic nu mai e la fel si incercati sa va adaptati. Apreciati ceea ce aveti!

Ganditi pozitiv, bucurati-va de sarbatoare chiar daca totul in jurul nostru pare ca se naruie 🙂

Va doresc tuturor, catolici, ortodoxi sau orice alta religie, Paste fericit!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.