Cu rulota prin lume – alimente conservate

Rulota, la mare pret

Rulota pare sa fie la mare pret pentru perioada concediilor pe timp de pandemie. Mi se pare o idee excelenta. Asa ca m-am gandit ca aceasta postare s-ar putea sa va intereseze foarte tare. Nu am sa fac trasee sau ce locuri sa vizitati, sau nu pentru moment. In acest moment vreau sa va spun despre alimente. Vor fi mai multe postari. Ma gandesc ca e  important atat timp cat foarta multa lume se gandeste sa plece in concediu cu rulota. Daca se gandeste la rulota, eu cred ca unul dintre motive este ca nu vrea sa se expuna nicicum, la hoteluri, restaurante. Si daca in momentul in care optam pentru rulota, cazarea este asigurata, trebuie sa ne gandim si la mancare. Iar mancarea trebuie foarte bine aleasa, atat din punct de vedere a perisabilitatii, cat si din punct de vedere a usurintei de a gati. Sa nu uitam ca plecam totusi sa ne relaxam, asa ca gatitul trebuie sa fie rapid, sanatos si satios 🙂

Vreau sa fac o observatie, alimente conservate, nu se refera numai la conserve ci la marea majoritate a alimentelor care, de cele mai multe ori, nu necesita conditii speciale de stocare, acele alimente care nu sunt usor perisabile si care se pastreaza usor in rulota 🙂 Si pana la urma, toate astea pot sa fie de folos si pentru camara de acasa, nu doar pentru camara rulotistului 🙂

Cămara Rulotistului: Alimentele Conservate

Știm că nu te poți hrăni numai cu orez fiert atunci când pornești cu rulota la drum lung. Ai nevoie de diversitate și de gust, adică de alimente care se păstrează bine și pe care le poți combina cu ingredientele de bază neprisabile, pe care le-am acoperit în articolul anterior.

Iată mai jos o listă de alimente care se păstrează ușor la rulotă:

Mierea este plăcerea celor mici. Poate fi folosită ca îndulcitor pentru dulciuri și ceaiuri sau consumată ca atare, inclusiv unsă pe pâine prăjită cu unt, la micul dejun. Odată cu trecerea timpului, mierea nu expiră, ci se cristalizează.
Termenul de valabilitate pentru miere: practic nu există.
Termenul de valabilitate al siropului de arțar: 1 an.

Tot alimente care nu expiră sunt și condimentele de toate tipurile (inclusiv piperul). Acestea doar își pierd gustul și aroma pe măsură ce trece timpul.
Termenul de valabilitate pentru condimente: 4 – 5 ani până își pierd aroma.

Legumele la conservă cu aciditate redusă și murăturile se păstrează cel mai bine și, pentru că nu necesită preparare, sunt alimentele ideale pentru cei care pornesc într-o călătorie. Servite alături de friptură, murăturile sunt nemaipomenite și suplinesc salatele pe perioada iernii, iar legumele conservate pot fi folosite în nenumărate combinații în salate sau ca garnitură. În general, tot ceea ce este conservat durează mai mult decât data indicată pe ambalaj și poate fi consumat chiar și după 7 ani de la data ambalării, cu condiția depozitării în condiții normale, fără rugină și fără să fi fost perforată conserva. Ca regulă, ceea ce e în conservă durează mai mult decât ceea ce e în borcan (chiar și cu 3 ani – dar nu vă bazați pe asta, e bine să consumați alimentele cât mai aproape de termenul… de fabricație!).
Termenul de valabilitate al legumelor la conservă: 1 – 2 ani.
Termenul de valabilitate al murăturilor: 1 – 2 ani.

Uleiul de floarea soarelui, uleiul de măsline și oțetul se folosesc în salate. Odată cu trecerea timpului, uleiul de măsline își poate modifica aroma și culoarea, dar poate fi consumat în continuare fără riscuri. Uleiul de palmier sau de cocos sunt grăsimi vegetale care se întăresc la răcoare și sunt și ele excelente în cămara rulotei.
Termenul de valabilitate al uleiului: cca 2 ani.
Termenul de valabilitate al măslinelor la borcan: 3 ani.
Termenul de valabilitate al oțetului: 3 – 4 ani.

Sosurile pentru salate sau fripturi fac masa mai gustoasă și pot fi transportate fără probleme la drum lung.

  • Tabasco (sos iute) durează până la 5 ani.
  • Worcestershire (pentru supe, tocane, carne) durează între 5 – 10 ani.
  • Maioneza: 2 – 3 luni (durează mai mult dacă e ținută în frigider, dar atenție, nu toate sunt la fel!).
  • Ketchup: 1 an.
  • Muștar: 2 ani.
  • Dressing pentru salată: 10 luni – 1 an.
  • Pasta de tomate: 1 an.

Dulceața poate fi singura scăpare a părinților atunci când cei mici s-au săturat de natură și vor dulciuri neapărat. Un borcan de dulceață sigilat este soluția ideală pentru desertul în deplasare – tot ce-ți trebuie este o linguriță. Dacă te ambiționezi, o poți include în diferite alte preparate, cum ar fi cu muesli, cu iaurt, pe pîinea prăjită, în dulciuri etc. Disponibilă într-o sumedenie de sortimente, dulceața acoperă nevoia de dulce a tuturor, fără mari eforturi.
Termenul de valabilitate al dulceții: 1 an.

Nucile, alunele, untul de arahide și semințele pot fi consumate ca atare sau pot fi incluse în gustări (spre exemplu cu muesli, cu iaurt etc). Deși nu durează veșnic, au totuși o durată mai lungă decât majoritatea alimentelor.

  • Untul de arahide: 9 luni.
  • Nucile: 6 luni.
  • Nuci pecan: 6 luni.
  • Nuci Macadamia: 9 luni.
  • Fistic: 3 luni.
  • Caju: 9 luni.
  • Alunele: 9 luni
  • Semințele de floarea-soarelui: 2 – 3 luni crude și 4 – 5 luni prăjite.
  • Migdale: 1 an.

Fructele desidratate durează mult mai mult decât cele proaspete. Cui nu-i plac stafidele?
Termenul de valabilitate al fructelor uscate: 6 – 12 luni.

Cartofii proaspeți (deși nu sunt conservați) rezistă până la 5 săptămâni fără să necesite condiții speciale pentru depozitare, așa că nu ezita să iei cu tine câteva kilograme. Dar, atenție! Se strică ușor la căldură mare, deci vara ai grijă unde îi depozitezi.
Termenul de valabilitate al cartofilor: 1 lună.

Ciocolata este un adevărat deliciu de care nu trebuie să te lipsești doar fiindcă te plimbi cu rulota. Trebuie doar să ai grijă să nu se topească pe drum.
Termenul de valabilitate al ciocolatei: 2 – 4 luni.

Dacă ai posibilitatea să le depozitezi corespunzător, legumele congelate rezistă aproape un an de zile și pot fi preparate în ciorbe, supe și mâncăruri sau servite pe post de garnitură. Totuși, la rulotă este doar de amintit acest tip de aliment, pentru că, din păcate, congelatorul este mic și preferăm să ținem în el carnea. Vegetarienii însă pot profita de legume,
Termenul de valabilitate al legumelor congelate: 8 – 10 luni.

Și alcoolul se numără printre alimentele care durează (ce bine, nu-i așa?), însă depinde de gradul de tărie. Băuturile care conțin minimum 40% alcool nu expiră niciodată. Și nu uita vinul, este adesea ingredient special pentru mâncăruri și sosuri.
Termenul de valabilitate al băuturilor tari: nedeterminat.
Termenul de valabilitate al berii: 4 luni.

Acum știi ce să iei cu tine la drum și nu mai ai de ce să-ți faci griji că nu te vei bucura de mese gustoase ca acasă sau ca la restautant. Gătind cu aceste ingrediente, bugetul călătoriei tale cu rulota se va reduce considerabil. În plus, ai libertatea să gătești așa cum îți place ție, ținând seama și de nevoile nutriționale speciale ale familiei tale.

Nu uita să consulți și lista alimentelor neperisabile esențiale și încearcă aceste rețete ideale pentru călătorii pentru micul dejun, prânz și cină.

Referințe:

De aici.

Voi reveni si eu cu postarea despre Alimente neperisabile esentiale.

Sper sa va fie de folos 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.