a trecut de mult vreamea copilariei, dar sentimentul acela al bucuriei copilariei il simt si acum cand incep sarbatorile de iarna, imi plac atat de mult sarbatorile de iarna! :) imi place sa impodobesc bradul, casa, sa pun prin fiecare coltisor un glob, un mosulet, ceva decorativ tematic :) imi place sa iau cadouri, sa ma gandesc la fiecare ce i-ar placea, sa le impachetez frumos si sa pun o gramada de cadouri sub brad. imi place sa ninga de Craciun :)
Se spune ca:
- iarna incepe cu adevarat odata cu venirea lui Mos Nicolae. acesta este inchipuit a aparea pe un cal alb, simbolul zapezilor din decembrie, iar atunci cand vine isi scutura barba sura. si daca nu ninge in aceasta zi, se spune ca Sfantul a intinerit.
- Mos Nicolae facea daruri secrete copiilor si de aici vine traditia de a pune sosete pentru cadouri. unul dintre aceste daruri secrete era de a pune monede in sosetele copiiilor saraci. de aici si faptul ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie, in evul mediu, calugarii si maicutele faceau daruri saracilor, punandu-le pe furis la usa acestora.
- Sfantul Nicolae a fost un episcop grec (Nicolas), care a murit pe 6 decembrie 343. O mica parte din moastele Sfantului Nicolae se gasesc pe teritoriul Romaniei, in judetul Arges, la Manastirea Aninoasa.
- conform credintei populare, Mos Nicolae a ales ziua de 6 decembrie sa vina pentru ca aceasta este ziua cand se incheie perioada farmecelor, a vrajilor si a blestemelor, iar acestea nu vor mai reincepe pana de Anul Nou.
- pe 6 decembrie se pun crengute de pomi fructiferi la caldura, in apa, si daca pana de Anul Nou inmuguresc sau chiar inverzesc, se spune ca anul care va urma va fi un an roditor. in acelasi context, dar cu o cu totul alta semnificatie este interpretata si nuielusa (crenguta) care o primeste copilul neascultator. aceasta trebuie la fel pusa in apa si daca pana de Craciun va inflori,inseamna ca Sfantul Nicolae a “inlesnit” iertarea (va dati seama cata teama este in sufletelul acela de copil care primeste nuielusa? 🙂 ). practic, daca infloreste, se spune ca ti-au fost ierate pacatele, iar de Craciun vei primi cadouri adevarate. se pare ca acesta crenguta era de mar.
- Sfantul Nicolae supravegheaza Soarele care incearca sa se furiseze pe langa el, spre miazanoapte, avand astfel grija sa nu lase lumea fara lumina si caldura.
- Sfantul Nicolae este protectorul corabierilor/marinarilor, al soldatilor pe timp de razboi, protectorul vaduvelor, orfanilor si al fetelor sarace care vor sa se marite.
cum este sarbatorit Mos Nicolae in lume
Grecia: numele de Nicolae este format din cuvintele grecesti “nike” = ” victorie” si “laos” = “popor”, adica om ce face parte dintr-un “popor victorios”. la greci, aceasta sarbatoare este una dintre cele mai iubite, mai ales datorita faptului ca sfantul Nikolaos este considerat ocrotitorul tarii si protectorul marinarilor, astfel ca vasele nu pleaca la drum fara sa aiba o icoana a acestuia la bord. de Craciun, pe toate vasele grecesti si in toate porturile se aprind lumini albe si albastre.
Olanda: datorita faptului ca Sfantul Nicolae e considerat protectorul marinarilor, conform legendelor, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, toti marinarii vin pe uscat la slujba. se pare ca aceasta traditie este respectata de sute de ani. de asemenea, se spune ca aici, Sfantul Nicolae vine cu cateva saptamani mai devreme ca sa controleze care si cat de cuminti au fost copii si sa-si noteze ce cadouri si-ar dori acestia. vine pe un vas cu aburi si in fiecare an in alta localitate, loc unde se organizeaza parade impresionante, iar oficialitatile localitatii ii vin in intampinare. copiii cuminti primesc saculeti cu banuti de ciocolata, iar cei obraznici, primesc saculeti cu sare. aici exista si “Petru cel Negru” (Zwarte Pirt), care este ajutorul Sfantului Nicolae, iar copiilor le e frica de acesta.
Cehia: se organizeaza procesiuni, unde alaturi de Sfantul Nicolae (Svati Mikuláš), cel care face daruri copiilor, participa si un diavol care are rolul de a lua cu el copiii neascultatori si mai este si un ingeras care relateaza faptele bune ale copiilor. copiii cuminti primesc in ghetute dulciuri si jucarii, iar cei poznasi primesc doar cartofi cruzi.
Mos Nicolae vine si la copiii unguri, Mikulás. Copiilor polonezi le aduce dulciuri Mikołaj.
In Romania exista peste 800.000 de romani care au numele de Nicolae, Nicoleta sau altele derivate din acestea. La multi ani, sa fiti sanatosi si sper ca ati gasit ghetutele pline cu ceea ce v-ati dorit 🙂
am gasit “Povestea lui Mos Nicolae”. e draguta, mai mult de ascultat. e pentru acei carora le plac inca povestile 🙂 eu am ascultat-o 🙂