drawing in the kitchen

cateva sfaturi utile in bucatarie – partea I

desen in bucatarie
desen in bucatarie

pentru ca in curand voi avea una dintre cele mai mari provocari, caut tot felul de tipsuri si de lucruri care te pot ajuta in bucatarie. sau chestii care sa iti inlesnesca sa reusesti anumite treburi in care e usor sa gresesti.sau mai sunt ceva tipsuri pentru a reimprospata anumite alimente sau a le da o fata mai comerciala. sunt cateva chiar foarte interesante. nu le-am pus intr-o ordine anume, doar le-am insirat 🙂

 

  • avem un blat de tort pufos pe care vrem sa-l taiem in doua pe orizontala. de cele mai multe ori, acesta se rupe sau nu reusim sa-l taiem uniform. solutia este urmatoarea: puneti pe mijlocul blatului (sau acolo unde vreti sa taiati) scobitori. le puneti  de jur imprejur. nu am cum sa va dau un numar pentru ca asta depinde de dimensiunea blatului. apoi luati ata dentara, de preferat fara aroma, pe care o sprijiniti pe scobitori, petreceti capetele atei unul peste altul si trageti incet pana cand ajungeti practic sa taiati tot blatul. asta-i tot 🙂

 

  • ata dentara o mai puteti folosi si la taierea untului (cand aveti nevoie si ati uitat sa-l scoateti din frigider), la taierea oricaror prajituri cu o consistenta mai pufoasa (rulade, checuri s.a.).

 

  • intotdeauna este un chin sa cureti ghimbirul. stiti cum o puteti face cel mai simplu? cu o lingurita. da, exact, folositi lingurita pe post de cutit si radeti cu ea, fara grija de data asta pentru ca nu mai exista pericolul sa va taiatai 🙂 dupa ce ati razuit bine de tot spalati si gata

 

  • stiti cum se fac cele mai simple clatite? puneti tot ceea ce puneti la compozitia de clatite (oua, lapte, faina – sunt diferite retete si nu asta conteaza) intr-o sticla de plastic de dimensiune potrivita astfel inact sa va ramana si putin loc pentru amestecat. puneti dopul la sticla si agitati energic. si atat, gata clatitele 🙂 shake baby, shake! 🙂

 

  • cafea
    cafea

    cam aceeasi metoda se aplica si pentru a face spuma de lapte, de exemplu pentru un cappuccino. numai ca de data asta folosim un recipient din sticla (de exemplu un borcan) in care punem 1/3 lapte, agitam bine, bine. apoi ii scoatem capacul si il punem pentru 30 secunde la microunde si obtinem deasupra o super spuma pentru un super cappuccino 🙂

 

  • hartia de copt nu se gaseste decat in forme dreptunghiulare sau patrate. asta ne da de multe ori batai de cap cand aven o tava cu fundul in forma de cerc. si ca sa facem un cerc aproape perfect pe dimensiunea tavii noastre urmam urmatorii pasi: impaturim hartia in doua (totul se intampla la jumatatea foii sau a ceea ce a rezultat), apoi in 4. apoi impaturim patratul rezultat astfel pe diagonala si rezulta un triunghi, iar pe acesta il mai impaturim inca o data la mijloc. trebuie avut grija ca mijlocul hartiei sa fie coltul triunghilui rezultat. masuram tringhiul dinspre mijlocul tavii iar surplusul care depaseste margine tavii se taie. taietura trebuie sa fie pe rotund, practic sa urmeze forma tavii. rezulta un cerc perfect pentru forma ta 🙂

 

  • ti s-a uscat zaharul, de fapt s-a pietrificat? o metoda eficienta sa-l readuci la o stare in care poate fi folosit  este sa-l invelesti cu un prosop de hartie (cele care le folosim in bucatarie si sa-l bagi doar pentru 20 de secunde la microunde. nu iese ca nou, pentru ca umezeala aia nu poate fi absorbita in toatalitate, dar poate fi folosit foarte bine. nu-l lasati mai mult la microunde ca se degradeaza.

 

  • dezastru in bucatarie
    dezastru in bucatarie

    de cate ori n-ati umplut bucataria de diverse si nu v-ati pus si voi in cap ceea ce ati amestecat cu nixer-ul de bucatarie? o metoda foarte buna (ador chestia asta de cand am descoperit-o) este sa gauriti o farfurie de plastic sau de caton in doua locuri, la o distanta intre gauri aproximativa cu cea la care de afla paletele mixerului.introduceti prin gaurile farfuriei paletele mixerului si apoi le introduceti in mixer. doua chestii: farfuria trebuie sa aiba aproximativ dimensiune vasului in care faceti amestecul si pozitionarea farfuriei se va face cu fundul in sus (inspr mixer). incercati macar o data si-o sa-mi multumiti. nu sa o mai zboare nicio picatura din compozitie afara din vas. totul se va opri in farfurie 🙂

 

  • cum reimprospatati niste prajituri gen negresa (brownie). eu incerc sa fac toate prajiturile in forme de briose sau tarte. ca sa fie mici sa nu se usuce si sa le poti manca cu mana daca nu e vreo masa simandicoasa 🙂 . ca sa le improspatam, simplu si rapid, le asezam in tava de copt sau in forme, si punem deasupra o bucatica de cam 1/3 din duprafata briosei, groasa aproximativ la fel pe toate partile (nu trebuie sa masurati, la ochi) de marshmallow, chestiile alea ca niste bezele dar mai gumate. de fapt traducerea in dictionar este “bezele”, numai ca nu sunt ceea ce numim noi bezele. revenim 🙂 punem astea deasupra si pe mijloc si le bagam la cuptor la 180 (grade Celsius) pentru aproximativ 5 -7 minute. vor isi delicioase, fragede si vor arata ca si cum ati fi ps deasupra albus de ou batut. si va si laudati ca ati facut alta prajitura 🙂

cam atat pentru astazi. sper ca v-am fost de ajutor. mai revin si cu altele in curand. cred ca as putea sa si filmez cate ceva, ar fi mai sugestiv. dar mie-mi place sa scriu 🙂 poate o sa fac o combinatie sa fie pe gustul tututror 🙂

legat de bucatarie si retete mai puteti sa cititi: supa rece bulgareasca (tarator) sau paine neagra cu nuci si smochine sau salata de mazare cu ceapa si patrunjel. si mai urmeaza multe surprize 🙂 doar sa ma urmariti 🙂 spor la treaba tuturor!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.